Aktuality - Klinika JL

Vše, co byste měli vědět o operaci šedého zákalu (katarakty)

Šedý zákal je onemocnění týkající se převážně lidí starších 65 let, stále častěji se však setkáváme i s pacienty mladšího věku. Jediným způsobem, jak tento problém řešit je operace, která je velmi efektivní s rychlou rehabilitací. Co všechno jí předchází, jak probíhá a na co dalšího by měl každý pacient myslet?

Před zákrokem

Pokud máte na kataraktu podezření, navštivte oftalmologa, protože pouze oční lékař může odhalit skutečnou příčinu problému. V případě, že se u vás šedý zákal potvrdí, obdržíte doporučení na oční kliniku, kam se objednáte na konzultaci. Návštěvu očního lékaře Vám může doporučit rovněž optik nebo optometrista, kteří nedokážou Váš zrak vykorigovat vhodnými brýlemi, nejpravděpodobnějším důvodem může být šedý zákal. Součástí konzultace je přesné změření parametrů oka, dle kterého je na základě Vašich preferencí vybrána vhodná nitrooční čočka, která při operaci nahradí původní zkalenou čočku. V rámci konzultace Vám bude nabídnut termín operace a dále budou objasněny požadavky na předoperační vyšetření.

Nabídka nitroočních čoček

Standardním řešením je monofokální sférická čočka, která po operaci zajistí ostré vidění na jednu vzdálenost, například na dálku (třeba na sledování televize). V tomto případě pak na blízko nadále budete nosit brýle. Nitrooční čočka se vyrábí ze speciálního materiálu – hydrofobního akrylátu, který byl vyvinut speciálně pro oční chirurgii a lidský organismus ho velmi dobře toleruje.

Dále máte na výběr i monofokální asferické čočky. První variantou je AcrySof IQ, která optimalizuje kontrastní vidění za šera. Zároveň disponuje také posíleným ochranným filtrem proti modrému světlu.

Druhou čočkou tohoto typu je Clareon, její hlavní výhoda spočívá v revoluční technologii zavádění, které probíhá bez jakéhokoli kontaktu s okolím. Čočka totiž vložena do jednorázového hermeticky uzavřeného zavaděče AutonoMe a do oka ji jemně a plynule posouvá stlačený plyn. To samozřejmě velmi usnadňuje chirurgovi celou operaci. Dále bylo prokázáno, že speciální povrchová úprava této čočky minimalizuje pravděpodobnost výskytu sekundárního zákalu čočkového pouzdra.

Pro pacienty, kterým je při měření parametrů oka zjištěn astigmatismus, tedy asymetrické zakřivení rohovky, je doporučena torická asferická čočka AcrySof IQ Toric, kterou chirurg zavádí do oka za asistence virtuálního navigačního systému. Tento způsob umožňuje její usazení do oka v předem stanovené poloze s přesností na jeden úhlový stupeň. Čočka samozřejmě taktéž obsahuje ochranný filtr modrého záření. Naše pracoviště má s tímto modelem dlouholeté zkušenosti s výbornými výsledky. Pokud astigmatismus není v indikovaných případech touto čočkou korigován, zejména u vyšších astigmatismů, musí pacient počítat s tím, že po operaci bude potřeba dokorigování vidění do dálky i blízka brýlemi.

Nejčastější a nejefektivnější operace očí

Operace šedého zákalu je zákrok, který na našem pracovišti provádíme pouze ambulantně zkušenými chirurgy. Operace se skládá z předoperační přípravy, vlastní operace a pooperační relaxace. Celý tento proces trvá díky profesionálnímu postupu celého operačního týmu zpravidla 30-40 minut. Ve většině případů probíhá operace šedého zákalu pomocí místního znecitlivění oka v lokální topické anestezii.

Po zákroku

V případě, že je váš zdravotní stav po operaci stabilizovaný, můžete odejít domů. Je nezbytné si zajistit doprovod, který si vás na klinice vyzvedne a odvede domů. Na operovaném oku je do druhého dne obvaz, z těchto důvodů nesmíte řídit sami motorové vozidlo, a hromadná doprava by pro vás také nemusela být komfortní.

 

Podobné články

28. 3. 2024

Přečtěte si rozhovor s novým primářem Oční kliniky JL

28. 2. 2024

Vyšetření očí u optometristy není radno zanedbávat

15. 2. 2024

Jak předejít zánětu močového měchýře? Nejlepší tipy pro prevenci

Z ostatních klinik

5. 4. 2024

Rozhovor s MUDr. Josefem Doležalem: Chirurgie v Lípě se neustále rozvíjí

4. 4. 2024

Kdy se obrátit na praktického lékaře? Registrujeme nové pacienty!

3. 4. 2024

Akční dubnová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

Nahoru Kariéra