Aktuality - Klinika JL

Ultrazvukové vyšetření břicha: Jak probíhá a jak se připravit?

Ultrazvukové či sonografické vyšetření (zkráceně sono) je vyšetření, při kterém jsou zobrazovány a vyšetřovány vnitřní orgány nebo jiné struktury těla jako např. cévy, svaly a šlachy na základě toho, jak odrážejí ultrazvukové vlnění. Vyšetření je bezpečné a ve většině případů nebolestivé.

Při ultrazvukovém vyšetření břicha zobrazujeme vnitřní orgány, jako jsou játra, žlučník, slinivka, ledviny, močový měchýř, někdy i pohlavní orgány a části střeva.

Příprava není náročná

Na vyšetření břicha je nutné přijít nalačno, což znamená nejméně 4 hodiny před vyšetřením nejíst, nepít, nekouřit, nežvýkat žvýkačku. Ideální je nejíst, nepít, nekouřit a nežvýkat od půlnoci před vyšetřením, pokud je vyšetření plánováno na dopolední hodiny. 

ultrazvuk břicha

V případě, že máte předepsané léky, které musíte užívat ráno, zapijte je malým množstvím vody. 

Pokud vás lékař pošle na vyšetření ledvin a močového měchýře, neměli byste 4 hodiny předem jíst. Dostatečný příjem tekutin je naopak žádoucí, abyste přišli pokud možno s naplněným močovým měchýřem. 

Průběh vyšetření

Pro začátek vás chceme ujistit, že se nemáte čeho obávat. Vyšetření je naprosto bezpečné, nebolestivé a trvá maximálně desítky minut.

Před vyšetřením si odložíte oděv z horní poloviny těla (kromě podprsenky), potom se položíte na vyšetřovací lehátko. Vyšetření provádí lékař ultrazvukovou sondou. Na sondu nanáší gel, který umožní průchod ultrazvukových paprsků, gel může lehce studit. Po vyšetření lze gel z těla snadno otřít. Tlak sondou může být mírně nepříjemný, v některých případech i bolestivý. 

V průběhu vyšetření vás bude lékař polohovat podle potřeby, většinou na jeden a na druhý bok. Během vyšetření je také obvykle potřeba několikrát na krátkou dobu zadržet dech. Po vyšetření pak dostanete zprávu pro vašeho lékaře.

Naše sonografické pracoviště najdete na adrese Klinika JL, V Hůrkách 1296/10 Praha-Stodůlky. Pro více informací volejte na tel.(+420) 232 232 320. Před objednáním ale myslete na to, že budete potřebovat žádanku od praktického lékaře nebo specialisty. A to platí nejen při úhradě pojišťovnou, ale i pro samoplátce. Vždy je totiž nutné vědět, proč se vyšetření provádí, jestli např. kvůli obtížím, laboratornímu nálezu nebo jako prevence.

 

 

Podobné články

28. 3. 2024

Přečtěte si rozhovor s novým primářem Oční kliniky JL

28. 2. 2024

Vyšetření očí u optometristy není radno zanedbávat

15. 2. 2024

Jak předejít zánětu močového měchýře? Nejlepší tipy pro prevenci

Z ostatních klinik

5. 4. 2024

Rozhovor s MUDr. Josefem Doležalem: Chirurgie v Lípě se neustále rozvíjí

4. 4. 2024

Kdy se obrátit na praktického lékaře? Registrujeme nové pacienty!

3. 4. 2024

Akční dubnová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

Nahoru Kariéra