Aktuality - Klinika JL

Pálí vás žáha? Upravte své stravovací návyky

Pocit pálení žáhy je způsobený poruchou trávení, které se říká jícnový reflux, odborně gastroezofageální reflux (GERD). Dochází k němu v okamžiku, kdy jícnový svěrač (tj. svalový kruh mezi jícnem a žaludkem) nefunguje správně a obsah žaludku se vrací zpět do jícnu.

Jak funguje jícnový svěrač?

Během normálního procesu trávení se dolní jícnový svěrač otevře, když chceme spolknout potravu, aby mohla putovat do žaludku. Po spolknutí se zase rychle uzavře. Žaludeční šťávy se při správném zavření jícnového kroužku nevracejí zpět. Pokud však svěrač zeslábne, ochabne nebo je poškozený, žaludeční šťávy se vracejí do jícnu, a tím vzniká pocit pálení žáhy a celkově nepříjemný pocit špatného trávení nebo kyselosti v ústech.

 Proč byste častý reflux neměli podceňovat

Občasné pálení žáhy je poměrně běžné, setkávají se s ním už malé děti, ve větší míře pak těhotné ženy, což je dáno vyšší hladinou hormonů, které způsobují ochabnutí svěrače jícnu. Během života pak potká téměř každého z nás. Vyvolat ho může konzumace příliš kořeněného, smaženého a tučného jídla, česneku a cibule, čokolády, máty peprné, citrusů, kofeinu, alkoholu, časté pití kyselých sycených nápojů, přejídání se a další. Pálení žáhy po dietní chybě se většinou samo upraví a odezní.

Pokud se však reflux často vrací a přetrvává, nebo je doprovázen kašlem či chrapotem, je na místě navštívit svého praktického lékaře, který eventuálně doporučí gastroskopii. Cílem je předejít nebo včas odhalit onemocnění, jako je zánět jícnu nebo hlasivek, zúžení jícnu a další. Když jícnový svěrač nefunguje správně, kyselina chlorovodíková společně se žaludečními šťávami totiž mohou postupně poškozovat sliznici jícnu i hltanu. Neléčený reflux může způsobovat i chronický kašel, astma nebo potíže se spánkem.

Jak se reflux projevuje

Pálení žáhy lze připodobnit jakémusi pálení na hrudi a v krku, můžete cítit i určitý tlak za hrudní kostí. Častěji říháte a nedaří se vám účinně ulevit. Mohou se objevovat i nepříjemné pocity při polykání, zahlenění, žaludeční nevolnost, někdy i zvracení. Náchylnější k refluxu jsou lidé obézní, souvislost lze shledat s hiatální (brániční) kýlou, dlouhodobým stresem a především špatnými stravovacími návyky. Reflux se často objevuje také při nedostatku odpočinku po jídle (zvlášť když se krátce po jídle hodně hýbeme a předkláníme) nebo při usínání s přeplněným žaludkem. Jednoznačně jej zhoršuje kouření (nikotin oslabuje jícnový svěrač), nadměrné pití alkoholu, časté přejídání a hltání, nedostatek pohybu, užívání některých léků či nošení těsného oblečení.

Jak si pomoci od pálení žáhy

Na místě je pít hodně vody a konzumovat potraviny s velkým podílem vody (např. okurku, meloun, aloe vera) a vlákniny (ovesné vločky, kuskus, fazole aj.), pomoci mohou i zásadité potraviny s vyšším pH, jako jsou banány, květák, ořechy, ze zeleniny petržel, řapíkatý celer, fenykl nebo zázvor… Reflux naopak zhoršují kyselé potraviny s nízkým pH (např. citrusy), včetně černé kávy a čaje. Pokud vás trápí pálení žáhy a chcete si dát šálek kávy nebo černého čaje „na slehnutí“, své potíže si naopak můžete zhoršit. Při refluxu pomáhají také žvýkačky bez cukru – žvýkejte nejlépe 30 minut po jídle, žvýkání podporuje peristaltické pohyby jícnu a stimuluje tvorbu slin. Účinné je také spát na levém boku (na pravém boku se zvyšují příznaky refluxu kyseliny, protože se žaludek posune nahoru nad jícen).

Pití mléka je mýtus

Babskou radou proti pálení žáhy je vypití sklenice mléka. Mléko sice může na krátkou dobu od potíží ulevit, ale vápník v žaludku začne produkovat ještě více kyseliny a potíže zhoršovat. Pití mléka na reflux tak lze považovat za mýtus. Podobné je to i s konzumací máty či pití mátového čaje – i ta může jícen ještě více podráždit.

V lékárnách jsou běžně dostupné volně prodejné léky na pálení žáhy. V případě rozsáhlejších potíží může lékař předepsat antacida (léky neutralizující kyselinu chlorovodíkovou v žaludku) nebo tzv. inhibitory protonové pumpy (léky snižující produkci kyseliny chlorovodíkové v žaludku).

Prevence pálení žáhy

Jezte dopolosyta, tedy vícekrát denně menší porce. U jídla nespěchejte, polykejte dobře rozkousaná sousta.

Nelehejte si ihned po jídle, potrava musí doputovat do žaludku ve vzpřímené poloze. Při spánku si hlavovou část těla zvedněte alespoň o 20 cm.

Pakliže máte nadváhu, pokuste se zhubnout. Nekuřte a nepijte alkohol.

Mezi jídlem a sportem dodržujte alespoň hodinový rozestup.

Obraťte se na nás

Obtěžuje vás reflux častěji než jednou týdně? Pokud váš praktický lékař doporučí gastroskopii, objednejte se k nám. Společně najdeme vhodné řešení.

Poliklinika Hůrka – Gastroenterologie, budova B
Sluneční nám. 15, Praha 13 – Stodůlky
Kontakty zde: Gastroenterologie - Klinika JL

Podobné články

28. 3. 2024

Přečtěte si rozhovor s novým primářem Oční kliniky JL

28. 2. 2024

Vyšetření očí u optometristy není radno zanedbávat

15. 2. 2024

Jak předejít zánětu močového měchýře? Nejlepší tipy pro prevenci

Z ostatních klinik

5. 4. 2024

Rozhovor s MUDr. Josefem Doležalem: Chirurgie v Lípě se neustále rozvíjí

4. 4. 2024

Kdy se obrátit na praktického lékaře? Registrujeme nové pacienty!

3. 4. 2024

Akční dubnová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

Nahoru Kariéra