Aktuality - Klinika JL

Koloskopie se nebojte – odhalí prekancerózy, vyřeší potíže

Česká republika se dlouhodobě drží na předních příčkách ve výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku na světě. Na vině je především nezdravý životní styl spojený s přílišnou konzumací tučných jídel a alkoholu a nízkým příjmem vlákniny. Toto zákeřné onemocnění je u nás diagnostikováno přibližně 7 700 lidem ročně (údaj z roku 2018) a v průměru 10 lidí denně na něj zemře. Přitom včasný nález vede k úspěšnému vyléčení.

Nádory tlustého střeva (tzv. kolorektální karcinomy) častěji postihují muže, a to mezi 65. a 80. rokem. Nejsou však výjimkou ani u žen a mladších ročníků. Čím dříve se nádor odhalí, tím vyšší je šance na vyléčení. Bohužel až polovina pacientů, kteří jsou pro subjektivní potíže posláni svým praktickým lékařem na koloskopické vyšetření, se na něj nedostaví. Důvodem jsou většinou obavy ze samotného zákroku a stud. Přitom koloskopie dokáže spolehlivě odhalit takzvané prekancerózy – buněčné a tkáňové změny, které předcházejí vzniku zhoubného nádoru. Pokud se tyto změny (polypy na střevě) neodhalí včas a neodstraní, postupem času se v nich zvyšuje biologická aktivita buněk, až dospěje k malignímu nádoru. Naopak když jsou prekancerózy odstraněny včas, nádor na tomto místě už nemůže vzniknout.

Koloskopie předrakovinové změny odhalí i odstraní

Preventivní vyšetření koloskopem má proto zásadní smysl v předcházení rakoviny tlustého střeva. V rámci celonárodního screeningového programu má každý pojištěnec v ČR nárok na bezplatné vyšetření od 50 let věku, a to 1x ročně test okultního krvácení do stolice a jednou za 10 let primární screeningovou kolonoskopii. Žádanku na obě vyšetření vystaví praktický lékař, případně gynekolog.

Jak probíhá koloskopie u nás

Koloskopické vyšetření provádíme na našem oddělení Gastroenterologie v budově Polikliniky Hůrka. Objednejte se k nám telefonicky na základě žádanky. Při objednání vám sdělíme, jak bude vyšetření probíhat a jak se na něj připravit.

1.Důkladná příprava je nezbytná – spočívá v dietě a den před vyšetřením také ve vyprázdnění tlustého střeva projímadlem. V den zákroku nesmíte nic jíst, smíte pouze pít.

2.Při příchodu do naší ordinace vás požádáme o předložení karty pojištěnce a žádanky. Poté s vámi lékařka projde vaši anamnézu (alergie, užívané léky, alkohol/kouření, nemoci v dětství, operace, úrazy, nemoci a nádory v rodině) a jaké potíže vás k nám přivádějí. Domluvíme se na premedikaci, která vám bude podána do žíly k utlumení bolesti (léky na bolest, zklidnění a uvolnění střeva).

3.Vyšetření začíná na lehátku vleže na levém boku. Sestřička vám podá léky, které zajistí snesitelný průběh vyšetření. Budete se cítit lehce „omámeni“ či unaveni, ale stále budete při vědomí a komunikovat. Při samotném vyšetření můžete cítit nepříjemné pocity, tlak a nutkání k vypouštění větrů – to je zcela běžné a stud není na místě. Doporučujeme dýchat klidně a zhluboka a nechat uvolněné břišní svaly.

4.Lékařka vám za pomocí lubrikačního gelu vyšetří konečník nejdříve pohmatem, poté zavede ohebný přístroj endoskop, který má v sobě světelný zdroj a kameru, a to postupně od konečníku až po spojení tlustého s tenkým střevem. Obraz je přenášen na obrazovku, a tak lékařka okamžitě vidí stav střevní sliznice. „Pomocí endoskopu dokážeme odhalit zánětlivou tkáň, výchlipky sliznice, nádory, polypy, hemoroidy, svalové spazmy, vředy nebo krvácení, přičemž polypy se dají během vyšetření rovnou odstranit,“ uvádí MUDr. Katarína Bavorová. Rovněž dochází k odběru vzorku tkáně na histologický rozbor k upřesnění diagnózy, což je zákrok, který pacient nijak nepocítí.

5.Vyšetření trvá kolem 20 minut (v případě odstraňování polypů o trochu déle). Poté je pacient odveden na vedlejší dospávací pokoj, kde ještě 30 minut odpočívá. Dle výsledku vyšetření bude pacient poučen ohledně další diety a režimových opatření a informován, kdy bude k dispozici výsledek odběru. Následně může odejít domů – doporučujeme však doprovod a ještě po celý den neřídit motorová vozidla.

Jsme si vědomi, že pro pacienty je toto vyšetření citlivé a může být i nepříjemné, proto k vám budeme přistupovat s velkou trpělivostí a empatií. Vyšetření je snesitelné a zvládnutelné, půl hodinka nepříjemných pocitů tlaku stojí za to, abychom vyloučili vážné onemocnění, případně zahájili léčbu včas. Pokud máte obtíže, překonejte stud a s návštěvou u nás neotálejte. Prevence kolorektálního karcinomu u lidí nad 50 let nebo u lidí s pozitivní rodinnou anamnézou je velmi důležitá!

Kde nás najdete
Poliklinika Hůrka – Gastroenterologie, budova B
Sluneční nám. 15, Praha 13 – Stodůlky
Kontakty zde: Gastroenterologie - Klinika JL

Podobné články

28. 3. 2024

Přečtěte si rozhovor s novým primářem Oční kliniky JL

28. 2. 2024

Vyšetření očí u optometristy není radno zanedbávat

15. 2. 2024

Jak předejít zánětu močového měchýře? Nejlepší tipy pro prevenci

Z ostatních klinik

5. 4. 2024

Rozhovor s MUDr. Josefem Doležalem: Chirurgie v Lípě se neustále rozvíjí

4. 4. 2024

Kdy se obrátit na praktického lékaře? Registrujeme nové pacienty!

3. 4. 2024

Akční dubnová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

Nahoru Kariéra