Aktuality - Klinika JL

Jak vybrat kontaktní čočky a jak o ně pečovat?

Zájem o kontaktní čočky stále roste. Jsou totiž vítanou změnou a přinášejí úlevu od celodenního nošení brýlové korekce. V České republice je používá statisíce lidí. Více než polovina z nich si je ale objednává online bez konzultace s optometristou nebo očním lékařem. Mnohdy se přitom zapomíná na fakt, že dobře poslouží jen vhodně zvolené kontaktní čočky. V opačném případě mohou způsobit diskomfort či zdravotní obtíže.

Jak správně vybrat?

V první řadě je nutné zohlednit dioptrické hodnoty, dále pak materiál, režimu nošení, frekvenci výměny a další parametrů. S výběrem vám určitě poradí optometrista v oční optice, kde společně najdete ideální variantu pro vaše potřeby. V současnosti lze pomocí čoček korigovat myopii, hypermetropii i astigmatismus. A pokud váš zrak vyžaduje i brýlovou korekci na blízko, nezoufejte, i pro presbyopické pacienty existuje řešení, a to formou multifokálních kontaktních čoček.

kontaktní čočky

V současnosti existuje celá řada výrobců (CooperVision, Alcon, Johnson & Johnson, Baush & Lomb), kteří dodávají na český trh kontaktní čočky, jejichž funkce může být korekční, kosmetická (barevné čočky) či terapeutická (předepisuje oftalmolog). Nejrozšířenějším typem jsou měkké kontaktní čočky, ale výjimečně se objevují i kontaktní čočky tvrdé či hybridní.

Typy kontaktních čoček

Dříve než se stanete nositelem kontaktních čoček, je nutné se seznámit s jednotlivými druhy, které rozlišujeme zejména s ohledem na interval výměny, a to na kontaktní čočky jednodenní, s plánovanou výměnou a čočky konvenční. Dále byste měli znát režim nošení čoček, který může být denní, flexibilní, prodloužený či kontinuální. Konkrétní výběr záleží na zdravotním stavu vašich očí a na příležitostech, pro které chcete kontaktní čočky nosit. Zároveň bude potřeba se naučit správný postup aplikace a pravidla čištění.

  • Pokud máte zájem o příležitostné nošení z důvodu sportovních aktivit, společenských akcí nebo cestování, budou pro vás vhodnou volbou jednodenní čočky. Jejich hlavní výhodou je, že se po vyjmutí z očí nemusí čistit pomocí roztoku, ale jednoduše je vyhodíte do koše.
  • U kontaktních čoček pro častější nošení se ale raději zaměřte na varianty s plánovanou výměnou. Nejrozšířenějším typem je kontaktní čočka čtrnáctidenní nebo měsíční. A všechny se nejčastěji nosí v denním režimu, kdy se v kontaktních čočkách nespí, a je tedy nutné je na konci dne z oka vyjmout. O tyto čočky musíte pečovat, a to pomocí víceúčelového či peroxidového roztoku, který je dezinfikuje, což umožní opakované nošení stejného páru čoček po delší dobu.

Svěřte se do péče odborníků

Ať už máte osobní preference k jednodenním, čtrnáctidenním nebo měsíčním kontaktním čočkám, je vždy nutné si domluvit konzultaci s odborníkem, tedy optometristou. Ten pro vás vybere vhodné kontaktní čočky s ohledem na vaše dioptrické hodnoty, zakřivení rohovky i zdravotní stav předního segmentu oka a zároveň vám určí režim nošení jednotlivých kontaktních čoček.

Vývoj materiálů

aplikace kontaktních čočekProtože se kontaktní čočky vkládají na povrch oka, je kladen velký důraz na materiál, který musí být zdravotně nezávadný. Chybět by mu ale neměly ani další důležité vlastnosti jako pružnost, jemnost, odolnost a propustnost pro kyslík.

První kontaktní čočky se začaly vyrábět ze skla, následně z plexiskla. Poté přišly na trh hydrogelové kontaktní čočky, se kterými se setkáváme dodnes. Hydrogelové kontaktní čočky obsahují více něž 50 % vody, a proto je jejich nespornou výhodou komfort při nošení a pružnost. Na druhou stranu byste měli počítat s tím, že se taková čočka stává méně odolnou a propouští relativně málo kyslíku. Nejpokročilejším materiálem pro výrobu kontaktních čoček se tedy stal silikonhydrogel, který je oproti hydrogelům pevnější a usnadní tak manipulaci s čočkami. Pokud porovnáme propustnost pro kyslík, silikonhydrogel z toho vychází lépe, a proto je vhodnou variantou pro kontaktní čočky k prodlouženému nošení.

S materiálem souvisí i zakřivení kontaktních čoček, které je zásadní zejména s ohledem na vlastnosti hydrogelových kontaktních čoček. U silikonhydrogelých materiálů není díky nižšímu obsahu vody a vyšší pevnosti nutné vyrábět velké portfolio zakřivení, protože čočky vykazují dostatečnou stabilitu na rohovce.

péče o kontaktní čočky

Péče o kontaktní čočky

Jak již bylo zmíněno výše, o kontaktní čočky s plánovanou výměnou (čtrnáctidenní, měsíční) se musíte starat pomocí roztoku, ve kterém je budete uchovávat, když nejsou na očích. Častěji se setkáte s víceúčelovým roztokem, pomocí kterého čočky po celodenním nošení mechanicky vyčistíte. Následně pak už jen stačí čočky před dalším použití alespoň na 6 hodin uložit do pouzdra společně s roztokem, který obsahuje dezinfekční i konzervační látky. Druhou variantou je použití peroxidového roztoku a speciálního pouzdra s platinovým diskem či tabletou, které zajistí dezinfekci trvající alespoň 6 hodin.

Dodržujte pravidla a nechte si poradit

Každý nositel kontaktních čoček by si měl uvědomit, že kontaktní čočky neslouží jako náhrada dioptrických brýlí, ale pouze jako doplněk k brýlové korekci. A současně by měl dodržovat určený režim nošení a interval výměny, aby tak snížil riziko možných zdravotních komplikací.

Široký sortiment kontaktních čoček může nabídnou i Oční optika JL, která poskytuje služby vyšetření zraku, profesionálního poradenství a aplikace kontaktních čoček. Pokud si tedy nejste jisti, zda nosíte správné kontaktní čočky nebo s čočkami úplně začínáte, obraťte se na naše zaměstnance. S finálním výběrem vám moc rádi pomůžeme.

Najdete nás na adrese: V Hůrkách 1296, 158 00 Praha 13 – Stodůlky.

Otevřeno máme od pondělí do čtvrtka od 7.00 do 18.00 a v pátek od 7.00 do 15.00.

Podobné články

28. 3. 2024

Přečtěte si rozhovor s novým primářem Oční kliniky JL

28. 2. 2024

Vyšetření očí u optometristy není radno zanedbávat

15. 2. 2024

Jak předejít zánětu močového měchýře? Nejlepší tipy pro prevenci

Z ostatních klinik

5. 4. 2024

Rozhovor s MUDr. Josefem Doležalem: Chirurgie v Lípě se neustále rozvíjí

4. 4. 2024

Kdy se obrátit na praktického lékaře? Registrujeme nové pacienty!

3. 4. 2024

Akční dubnová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

Nahoru Kariéra