Aktuality - Klinika JL

Jak vybrat dioptrické brýle a jak o ně pečovat?

Najít ideální dioptrické brýle není vůbec jednoduché. Jde totiž nejen o zdravotnickou pomůcku, ale také o módní doplněk, který je stále na očích. Máme pro vás tedy několik tipů, kterými se při nákupu řídit a na závěr přidáme i rady, jak o brýle pečovat.

Důležité jsou parametry brýlových čoček

Rozhodující nejsou pouze sférické dioptrie řešící krátkozrakost nebo dalekozrakost, ale také dioptrie cylindrické, které korigují astigmatismus. Někteří pacienti mohou trpět skrytým šilháním, které se případně dá kompenzovat prizmatickými dioptriemi. Optometrista klienta po vyšetření zraku předává do péče očního optika, který změří další parametry obličeje, především vzdálenost středů a zornic a provede centraci brýlových čoček.

Dvakrát měř, jednou řež aneb správná velikost brýlí

brýle

Prvním důležitým ukazatelem je šířka nosníku. Tak se značí vzdálenost mezi očnicemi, která většinou odpovídá 15 až 25 milimetrům.

Dále je důležitá šířka čoček, která se měří v nejširším místě. Většinou se pohybuje okolo 45 až 60 milimetrů.

A na závěr vezměte v úvahu i délku stranic (nožiček), které většinou měří 130 až 145 milimetrů.

Nenápadné nebo výrazné obruby?

Existují v zásadě tři typy – s očnicemi, bez očnic a poloobruby. Současným trendem jsou výraznější acetátové (plastové) brýle, v jejichž očnicích se skryje silnější okraj brýlové čočky u vyšších dioptrických hodnot. Velmi módní jsou také tenké zlaté, stříbrné, ale i barevné lesklé obruby vyrobené z kovových materiálů.

Kvalitní kov versus moderní plast

Acetátové obroučky

Obroučky z acetátu celulózy jsou evergreenem brýlové optiky. Kvalitní acetát se dá dobře probarvit, nabízí proto mnoho barevných variant. Dále je možno ho upravit podle potřeby klienta na jeho obličej.

Plastové obroučky

Obroučky z plastových materiálů jsou módní záležitostí posledních let. A to hned z několika důvodů – jsou lehké, cenově dostupné a poměrně odolné. Navíc mohou být i designově zajímavé, protože nabízí nespočet tvarů i barevných provedení.

brýle

Kovové obroučky

Nadčasový vzhled a dlouhou životnost zaručují kovové varianty. Sluší hlavně lidem s jemnými obličejovými rysy, pro které by byly robustní plastové obruby příliš výrazné.

Titanové obroučky

Ve vyšší cenově kategorii si stále větší oblibu získávají titanové obroučky. Pyšní se totiž podobně dlouhou životností jako varianty z jiných kovů, ale mají nižší hmotnost a prodávají se v různých tvarech i barevných provedeních. Jsou tedy nejen příjemnější na nošení, ale také působí velmi stylově.

Brýle podle tvaru obličeje

Aby se z vašich brýlí stal stylový módní doplněk, který podtrhne vaši image, měly by obruby mimo technických požadavků plnit i požadavky estetické. Řiďte se tedy nejen podle vašeho vkusu a celkového životního stylu, ale také podle tvaru vašeho obličeje.

Oválný obličej

Oválnému obličeji sluší většina brýlí. O to náročnější bývá vybrat jen jednoho favorita. :) Vyvarovat byste se měli snad jedině příliš velkým a hranatým modelům. Jinak záleží jen na vašem vkusu a životním stylu.

Kulatý obličej

Pokud máte kulatější tvář, nemusíte se bát mohutnějších obrub ani výrazných barev. Naopak, ideální budou brýle, které váš obličej opticky zúží a váš pohled rozzáří. Samozřejmě ale záleží i na vašem stylu oblékání, líčení a dalších faktorech. Někdo se rozhodně pro barvy hned napoprvé, někdo preferuje neutrální tóny. 

Čtvercový obličej

Ostré linie tohoto typu obličeje doporučujeme lehce změkčit. Jestli máte odvahu, zkuste kruhové brýle nebo alespoň brýle zjemněné oblými tvary. Jistotou jsou ale oválné tvary s lehkým zaoblením. Odstíny se doporučují spíše světlejší.

Srdcový obličej

Máte širší čelo a vystouplou bradou? Pak si pořiďte spíše hranaté brýle s výraznými horními obroučkami. Takové brýle zaujmou na první pohled a odvedou pozornost od spodní části obličeje. A pokud si troufnete na módní experimenty, zkuste i retro kočičí varianty.

TIP: V dnešní době sice existuje spousta různých aplikací, díky kterým si můžete vyzkoušet  brýle online, ale my určitě doporučujeme osobní návštěvu optiky. Naše Oční optika JL má tak širokou nabídku, že si jistě vyberete i vy.

Kvalitní brýle potřebují kvalitní péči

Aby vám brýle dlouho vydržely, je nutné se o ně správně starat. Brýle především používejte, tedy noste na nose, pak je neztratíte ani nepoškodíte. Pokud je občas sejmete z obličeje, vložte je do pouzdra. Při potřebě brýle na chvíli odložit, pokládejte je vždy brýlovými čočkami vzhůru, aby se snížilo riziko poškrábání. Nezapomínejte ani na pravidelné čištění. Šetrně brýle vyčistíte tak, že je občas umyjete vlažnou vodou se saponátem, opláchnete a jen opatrně vysušíte papírovou utěrkou bez tření čoček. Papírové utěrky používané na sucho bez vody nebo jiné tekutiny by mohly čočky poškrábat, používejte tedy, pokud nemáte během dne přístup k teplé vodě, výhradně hadříky z mikrovlákna a speciální čisticí přípravek, který zakoupíte v naší optice. Stačí ho jemně stříknout na skla a rozetřít. Jemné vlhčené ubrousky můžete používat na cestách nebo během dne, k pravidelnému leštění ale vhodné nejsou.

brýle

 

Podobné články

28. 3. 2024

Přečtěte si rozhovor s novým primářem Oční kliniky JL

28. 2. 2024

Vyšetření očí u optometristy není radno zanedbávat

15. 2. 2024

Jak předejít zánětu močového měchýře? Nejlepší tipy pro prevenci

Z ostatních klinik

5. 4. 2024

Rozhovor s MUDr. Josefem Doležalem: Chirurgie v Lípě se neustále rozvíjí

4. 4. 2024

Kdy se obrátit na praktického lékaře? Registrujeme nové pacienty!

3. 4. 2024

Akční dubnová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

Nahoru Kariéra