Aktuality - Klinika JL

Co je Holter a proč se ho nebát

Občasné neobvyklé bušení srdce, náhlé ztráty vědomí nebo jiné potíže související se srdečním rytmem vás mohou přivést do ordinace kardiologa. V rámci komplexního kardiologického vyšetření pak můžete být doporučeni na tzv. Holter. Jak takové vyšetření probíhá?

Holterův přístroj, zkráceně Holter, je záznamník elektrokardiogramu, který dokáže zachytit arytmie a jiné výkyvy v pravidelném srdečním rytmu. Rozdíl mezi Holterem a EKG je v tom, že podobný přístroj zvaný EKG zaznamenává aktivitu srdce jen krátce v ordinaci lékaře, kdy je pacient vleže v klidovém režimu. Oproti tomu Holter je malé přenosné zařízení, které srdeční aktivitu zaznamenává většinou po dobu 24 hodin ve všech klidových i zátěžových situacích, tedy při všech běžných denních činnostech včetně zvýšeného pohybu (při běhu nebo chůzi do schodů), ve stresových momentech (například v práci nebo ve škole), ale i po celou noc ve spánku. Lékař tak získá přehled o činnosti srdce pacienta ve všech fázích dne.

Jak se Holter nasazuje

Holter je malá nenápadná krabička, kterou nosí pacient u sebe po celý den buď v pouzdru na šňůrce kolem krku, nebo častěji v pouzdru připnutém za opaskem (tak jako se dříve nosil walkman nebo MP3/iPod). Vedou od něj snímací elektrody, které jsou připevněné (přilepené) na hrudníku, bývá jich dva až sedm. Ty jsou pak schované pod tričkem, a tak pacient může bez povšimnutí chodit do práce, přístroj není vidět ani pacienta nijak neobtěžuje.

Instalaci Holteru provádí většinou zdravotní sestra (pokud má muž chlupatý hrudník, je třeba jej předem oholit), sundání elektrod zvládne pacient sám doma. K Holteru pacient dostane také „záznamový deník“, do nějž si zapisuje všechny své činnosti a jejich čas (např. chůze, řízení auta, zvýšený pohyb, rozčílení se, spánek…). Holter a svůj deníkový záznam pacient přinese druhý den zpět do ordinace a lékař záznam vyhodnotí.

Co s Holterem smíte a nemůžete

Holter je zcela neinvazivní a nijak pacienta neomezuje. Zvládnou ho i malé děti včetně miminek. Během monitorace s ním můžete vykonávat všechny běžné činnosti, na které jste zvyklí, kromě koupání či sprchování a aktivit, kdy by mohlo dojít k poškození přístroje.

Co může Holter odhalit

Holterův přístroj může odhalit srdeční arytmie a jiné patologie srdce. Každá křivka výsledného EKG je charakteristická svým tvarem. Rozházená křivka a hroty mohou značit arytmie, vlny mohou značit fibrilace síní, deformace křivky pak ischemii srdce. Lékař může předepsat také „tlakový“ Holter, který zároveň měří tlak (pomocí manžety upevněné na paži, která se v pravidelných intervalech „nafukuje“ a zase „vyfukuje“).

Pacientka Míša: Občas mě vyděsí silné bušení srdce

Michaelu (27) přivedly do naší kardiologické ambulance nepříjemné pocity spojené s bušením srdce. „V dětství mi byla zjištěna lehká nedomykavost mitrální chlopně, která mě nijak neomezuje. V poslední době mě ale občas vyděsí silné bušení srdce,“ vysvětluje Míša, proč se objednala na vyšetření. Lékařka MUDr. Jana Bucková doporučila Holter pro případné vyloučení srdečních arytmií. „Měla jsem Holtera od rána do rána druhého dne. Nebyl s ním žádný problém, elektrody dobře držely, nikde mě nic netlačilo a pod svetrem nebylo vidět. Šla jsem si s ním dokonce i lehce zaběhat, aby paní doktorka viděla aktivitu mého srdce, když jsem hodně zadýchaná,“ uvedla Míša.

Její vyšetření dopadlo dobře, zjištěna byla pouze mírně zvýšená tepová frekvence. „Průměrná tepová frekvence pacientky během 24hodinové holterové monitorace byla 87 úderů/min. bez záchytu závažných arytmií. Vzhledem k asymptomatičnosti během monitorace zatím nebyla doporučena žádná medikace,“ uvedla ošetřující lékařka MUDr. Jana Bucková s vysvětlením, že obvyklá tepová frekvence se u dospělého člověka pohybuje v rozmezí 60-80 srdečních stahů (tepů) za minutu. U profesionálních sportovců je zpravidla nižší. Za sinusovou tachykardii označujeme zrychlení tepové frekvence nad 100/min. Klidová sinusová tachykardie může být příznakem srdečního onemocnění, ale může mít i jiné příčiny. Objevuje se při horečce, plicních nemocech, zvýšené činnosti štítné žlázy, anémii, stresové situaci, užívání hormonální antikoncepce, obezitě či nevhodném životním stylu. K méně obvyklým příčinám tachykardie patří porucha nadledvinek.

„Paní doktorka mi doporučila vyhýbat se stresu, a kdybych zaznamenala nějaké potíže, především zvýšení srdečního rytmu, tak se mám ozvat,“ doplnila Míša. „V případě zhoršení potíží bych doporučila provedení kontrolního EKG Holteru, eventuálně doplnění tzv. MDT monitorace – pacientka by obdržela přístroj s podrobným návodem k dlouhodobému měsíčnímu monitoringu srdečního rytmu, případně bychom nasadili farmakologické bradykardizující terapie,“ doplnila lékařka a pochválila Míšu, že nic nezanedbala a na vyšetření se preventivně objednala.

Kardiologická prevence má smysl

„Pamatuji si jednu moji mladou pacientku, kterou ve 30 letech trápilo neobvyklé bušení srdce a dušnost po námaze. Její praktický lékař jí nasadil antidepresiva, které pacientka užívala 3 roky! Kvůli postupnému zhoršování subjektivních potíží se sama objednala na kardiologické vyšetření do naší ambulance. Echokardiograficky jsme jí zjistili významnou mitrální regurgitaci na podkladě primárního prolapsu zadního cípu mitrální chlopně. Dnes už je pacientka po kardiochirurgické operaci (mitrální plastice) a dušnost i palpitace zcela vymizely. Tříleté užívání antidepresiv tedy bylo zcela bez efektu,“ doplňuje MUDr. Bucková k významu prevence.

Nebije vaše srdce jako hodinky? Obraťte se na nás

Na Klinice JL máme specializovanou ambulanci kardiologie. Provádíme diagnostiku a léčbu kardiovaskulárních chorob, k dispozici máme kvalitní moderní přístrojové vybavení pro většinu neinvazivních vyšetření pro potřeby diagnostiky a terapie nejčastějších onemocnění srdce a cév (echokardiograf, záznamník elektrokardiogramu po dobu 24 hodin – Holter, přístroj pro 24h monitoraci krevního tlaku).

Kde nás najdete

Klinika JL - Kardio, s.r.o.
V Hůrkách 1296/10
Praha 13 – Stodůlky

www.klinikajl.cz/nase-oddeleni/kardiologie

Podobné články

28. 3. 2024

Přečtěte si rozhovor s novým primářem Oční kliniky JL

28. 2. 2024

Vyšetření očí u optometristy není radno zanedbávat

15. 2. 2024

Jak předejít zánětu močového měchýře? Nejlepší tipy pro prevenci

Z ostatních klinik

5. 4. 2024

Rozhovor s MUDr. Josefem Doležalem: Chirurgie v Lípě se neustále rozvíjí

4. 4. 2024

Kdy se obrátit na praktického lékaře? Registrujeme nové pacienty!

3. 4. 2024

Akční dubnová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

Nahoru Kariéra