Aktuality - Klinika JL

Analýza tělesného složení a stravovací návyky z pohledu obezitologa

Pokud se vám nedaří zhubnout ani při pravidelném pohybu a vyvážené stravě, je čas na návštěvu ambulance obezitologie. Lékař obezitolog vám na základě anamnézy, analýzy stravovacích návyků a měření tělesného složení poradí, jaké kroky je třeba podniknout k optimalizaci vaší životosprávy. Co to znamená v praxi?

Léčba obezity probíhá zpravidla konzervativně, vyšší stupně obezity lze léčit také chirurgicky. Konzervativní léčba nejčastěji spočívá v sestavení dietního plánu individualizovaného na míru vašim potřebám, doporučení vhodné pohybové aktivity, úpravě životosprávy, ve vhodných případech i farmakoterapii. K chirurgickému řešení, tzv. bariatrické chirurgii, se přistupuje jen v určitých případech – u těžké obezity (III.st.), kde konzervativní terapie opakovaně selhává nebo u pacientů s nižším stupněm obezity, trpících ale závažným přidruženým onemocněním.

K nastavení vhodného léčebného plánu je vždy potřeba důkladné odborné vyšetření.

Průběh vyšetření

stravovací návyky

Pro začátek vás chceme ujistit, že se v žádném případě není čeho obávat. Velkou část vyšetření tvoří rozhovor s lékařem, v rámci kterého se lékař zeptá na vaši anamnézu, probere s vámi vaše aktuální stravovací návyky a životosprávu. Následovat může analýza tělesného složení a měření obvodových měr. Snad jedinou nepříjemností na tomto vyšetření může být, že měření se provádí ve spodním prádle. Doporučujeme si tedy vzít takové, ve kterém se budete cítit příjemně.

Někteří obezitologové provádí měření tělesného složení pomocí bioimpedančních analyzátorů, tedy přístrojů, které zjišťují množství tělesného tuku, svalů i vody v těle. Nejčastěji se můžete setkat s přístroji značek InBody nebo Accuniq, které možná znáte z pracovišť výživových poradců a fitness center.
V Innova Healthcare využíváme kombinaci několika vyšetřovacích metod tak, abychom dosáhli co nejkomplexnějšího pohledu a nejpřesnějších výsledků. Nedíváme se jen na přístroji naměřené číselné hodnoty, zásadní je pro nás celkový fyzický i psychický stav pacienta, jeho motivace, vůle a odhodlání ke změně.

Jak se připravit?

Základem je samozřejmě výběr kvalitního specialisty. Zároveň ale myslete i na to, jaké okolnosti mohou výsledky vyšetření ovlivnit, tedy například příjem potravy a tekutin bezprostředně před vyšetřením, hydratace těla nebo teplota v místnosti. Na co dalšího před návštěvou obezitologa nezapomenout a čemu se naopak vyhnout?

Sami odborníci radí

Příprava:

  • ideální je vyšetření ráno na lačno nebo alespoň dvě hodiny po jídle
  • dostatečně pijte, abyste zabránili dehydrataci organismu a tím i zkreslení výsledků - s příjmem tekutin to ale nepřehánějte, i velké množství vody může mít na přesnost vliv
  • vyhněte se alkoholu, obvyklé množství kávy je povoleno, (pokud nepijete pět a více šálků denně 🙂)
  • ženy by pak kvůli zadržování vody v těle neměly vyšetření absolvovat v prvních dnech menstruace nebo ovulace, v těhotenství se analýza neprovádí vůbec a omezení platí i pro lidi s kardiostimulátorem a dalšími zdravotními problémy, vždy je nutná individuální konzultace s lékařem

Před samotným vyšetřením:

  • měření by nemělo probíhat po náročné fyzické aktivitě ani po návštěvě sauny
  • dále se bezprostředně před návštěvou lékaře nesprchujte ani nekoupejte
  • a vyhněte se i používání krémů na ruce a nohy
  • počítejte s tím, že vás lékař vyzve k tomu, abyste se svlékli do spodního prádla a sundali si šperky, hodinky a jiné kovové předměty

stravovací návykyStravovací návyky a sestavení dietního plánu

Součástí vyšetření je i zjišťování a podrobná analýza stravovacích zvyklostí pacienta. Obezitologa zajímá nejen složení potravin, které jíte, ale i jejich množství a samozřejmě také váš energetický výdej. K zjištění těchto informací zpravidla slouží potravinový frekvenční dotazník zaměřený na množství jídla a inventorní analýza stravovacího záznamu, do které se počítají všechny zkonzumované potraviny za konkrétní období.

Na základě těchto informací sestaví obezitolog bilanci příjmu a výdeje, která mu usnadní úpravu pacientova jídelníčku, výběr vhodných fyzických aktivit i případnou medikaci.

Ke každému pacientovi přistupujeme individuálně. Léčba je tedy u každého pacienta trochu jiná a trvá různě dlouhou dobu, důležité ale je, že u spolupracujících pacientů ve většině případů vede k požadovaným výsledkům.

Podobné články

28. 3. 2024

Přečtěte si rozhovor s novým primářem Oční kliniky JL

28. 2. 2024

Vyšetření očí u optometristy není radno zanedbávat

15. 2. 2024

Jak předejít zánětu močového měchýře? Nejlepší tipy pro prevenci

Z ostatních klinik

26. 3. 2024

Březen je měsíc endometriózy

25. 3. 2024

Jak probíhá měření syndromu suchého oka? Vyzpovídali jsme pro vás návštěvnici

21. 3. 2024

MUDr. Tereza Čeledová o benefitech naší gynekologické ambulance

Nahoru Kariéra