Aktuality - Klinika JL

Kdy je správný čas pro odstranění bradaviček a pih?

Právě podzim je ideálním obdobím pro kontrolu pih, pigmentových skvrn nebo bradaviček. A to hned z několika důvodů. Po letním opalování je vhodné zjistit, zda se po létě neobjevilo nějaké problematické znaménko nebo pigmentace. A pokud vám dermatolog doporučí nějaký z útvarů odstranit, opět je potřeba si tento mini zákrok naplánovat na podzim nebo zimu.

Na kontrolu a odstranění vždy na podzim?

Většina pih nebo pigmentových skvrn vzniká pouze v důsledku působení slunečního záření a stárnutí kůže, ale vždy je lepší vyloučit rakovinné bujení. Proto byste měli na preventivní prohlídku ke kožnímu lékaři chodit každý rok. Jakmile znaménka mění tvar nebo barvu, případně krvácí, je nutné navštívit dermatologa okamžitě. Vyšetření probíhá pohledem, u sporných útvarů pak využívá lékař digitální dermatoskop, který s velkou přesností určí, jestli je vše v pořádku.

odstranění pih

Pouhá pigmentová skvrna nebo melanom?

Na opálené pokožce vypadají pihy a skvrny často hůře než jindy. Po návratu z dovolené tedy nepanikařte. Spousta skvrn sama vybledne a na jiné vám mohou pomoci krémy s ovocnými kyselinami a retinolem (vitaminem A), které seženete v lékárně nebo drogerii. Pro jistotu se ale včas objednejte ke svému dermatologovi.

Statistiky jsou neúprosné

Pacientů s melanomem nebo jiným kožním nádorem každoročně přibývá. Jen v Česku jich je ročně přes 3000 a přibližně v 15 procentech případů onemocní mladí lidé do 35 let. V porovnání s rokem 2008 tedy pozorujeme nárůst o více než 1000 nových pacientů. Na vině je podle odborníků moderní životní styl spojený s opalováním a také úbytek ozónové vrstvy.

Zákrok a hojení

Zákroky ze zdravotních důvodů hradí pojišťovna. Pokud vám ale piha vadí jen z kosmetického hlediska, budete si ji muset nechat odstranit na vlastní náklady. Jizvy jsou malé a většinou se velmi rychle hojí. Přesto se doporučuje je po dobu tří měsíců nevystavovat slunečnímu záření. Zdravotní komplikace hrozí jen výjimečně, ale mohlo by dojít k nevzhlednému zabarvení.

Na kontrolu i případné odstranění kožní léze se můžete objednat do naší kožní ambulance na Klinice JL, a to na telefonním čísle: 232 232 320. Adresa je Klinika JL s.r.o.

V Hůrkách 1296/10, Praha – Stodůlky. Ordinujeme od pondělí do čtvrtka mezi 8.00 a 16.30, jen v úterý pouze do 14.00.

 

Podobné články

28. 3. 2024

Přečtěte si rozhovor s novým primářem Oční kliniky JL

28. 2. 2024

Vyšetření očí u optometristy není radno zanedbávat

15. 2. 2024

Jak předejít zánětu močového měchýře? Nejlepší tipy pro prevenci

Z ostatních klinik

5. 4. 2024

Rozhovor s MUDr. Josefem Doležalem: Chirurgie v Lípě se neustále rozvíjí

4. 4. 2024

Kdy se obrátit na praktického lékaře? Registrujeme nové pacienty!

3. 4. 2024

Akční dubnová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

Nahoru Kariéra